onsdag 20 augusti 2008

Höst i mitt kök!

Jag har köpt nya blommor som jag ställt på mitt köksbord! Dom har jag planterat i gamla lerkrukor som min Svärmor tänkt slänga... Dom fick flytta hem till mig istället! Gillar att dom har olika form och är slitna och fulla av kalkfläckar....då är dom ju som finast! men det tyckte inte Svärmor.....inte då i allafall.
Som fat till krukorna fick det bli nya vita glaserade... Ingen väta på min nya linduk är tillåtet!!
En kul konstrast blev det med dom gamla krukorna mot dom vita faten.....
Här har plockats päron i massor!!! Flitens lampa har lyst ifrån tidig morgon till senan kväll....
Här har det nämligen kokats päron i alla dess smaker.......
Jag har gjort saffranspäron,Ingefärspäron.....
och vaniljpäron.....
Mumms så gott det blev! dessutom en bra gåbort present! och så blev det en laddning med päronmarmelad..... snuskigt gott kan jag lova!! Har ni inte provat den! så gör det...recept finns i slutet på inlägget.
Puh....nu är jag riktigt trött efter allt skalande och diskande av kladdiga kärl.... En kopp kamomill-te och skorpa med päronmarmelad a la me.... var inte helt fel när stormen bedarrat och gubben och jag pustat ut i soffan!


Här är i varje fall recepten :

Inkokta Päron
3,5kg Päron utan skal,fluga och med pinne.
3L Vatten
2,1kg socker


Koka ihop lagen och smaksätt med Saffran,vaniljstång eller ingefära.

Eller gör som jag, dela upp lagen på tre och gör alla varianterna.... Spännade och lite roligt att ha i frysen. När det nalkas gäster så tar man upp päron och bjuder på tillsammans med vispad grädde eller glass. Ett tipps är att smaksätta grädden med cognac eller varför inte kolasås.


Päron marmelad med ingefära:
(recept ifrån Lantliv)
500g Päron
300g strösocker
1msk riven ingefära


1.) skala och kärna ur päronen och skär dom i mindre bitar. lägg dem i kastrull och rör ner socker och den rivna ingefäran. Låt stå och safta sig ca 15 min.

2.) koka upp och låt småkoka i 30-40min. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Smaka av för det rätta konsistensen. Ju längre den kokar desto fastare blir den.



Smarrigt!
Kramis Marina

13 kommentarer:

C´est la vie sa...

Det lät fantastiskt gott! Ska nog prova det fast jag får lov att köpa mina päron. Vad kul att ha päronträd! DET ska vi aknske plantera - när vi börjar göra om i vår trädgård.

Konstigt väder här. Spöregn o mörkt, sen strålande solsken. VI springer in o ut o jobbar med vår nya entré. Skrattar...

ha det bra!

Under en vind sa...

Skulle vilja smaka all du gjort, ser gott ut!

Fint med träden i rad på bordet!

Kramar!

Inspiration i vitt sa...

Hej Marina gud så läckra godbitar du fixat i hop,såg sådär proffsigt ut.
Och fina burkar med hättor oj vad fint.
Skulle allt vilja smaka lite.
Kram/Ingela b.

Moderncountry sa...

Heisann Marina!

Takk for både besøk og hilsen i bloggen! :))

Hjelpes altså, skal si øya mine nesten datt ut av dine lekre bilder!!
Det var så utrolig mysig på ditt bord med både lyng og deilig syltetøy. Herlig!!
Vi har et lite pæretre her i hagen, ble jammen fristet til å prøve selv.

LillaFlisan sa...

Vilken fantastisk kvinna du är!
Småbarnsmamma (bara det ett heltidsarbete)med ett sååå vackert hem och som dessutom hinner baka, sylta, safta och så blogga också. Vilken kraft!
Jättefina bilder och jag älskar ditt "bullfat"...
Trevlig helg på dig!
Flisan

MiaMaria sa...

Smarrigt var ordet!!!

Vackert du pyntat på bordet i köket....alla goda ting äro tre...

HA´en bra fredagskväll!
MiaMaria

Maria / Frøken Fryd sa...

Fien krukker. Det ser rigtig fint ud med kontrasten emmel de gamle tilkalkede krukker, og de nye hvide underkopper. Nydeligt :-)

Og så flittig du har været med sylting og koking. Men jeg må spørge... Hvordan spiser man kogte pærer ? Mener, hvad spiser man dem til ?

God weekend
Klem Maria

Frida sa...

Tänk vad mycket man kan göra av päron. Du har verkligen varit duktig. Det såg sågot tut med skorporna och teet.
Hoppas du får en trevlig helg!
Kram Frida

Frida sa...

Du har något att hämta hos mig!

Leva som jag sa...

Tack för härliga recept!! SÅ flitig du varit
Ha en skön lördag
kramar M

Ina sa...

Ja här har verkligen flitens lampa lyst!!
Ser smarrigt ut!! Jag gjorde äppelkräm igår det är det enda jag lyckats åstadkomma men den blev ganska god om jag får säga det själv.
Dina lerkrukor är superfina och precis den där patinan man vill åt, det är tur man har olika smak!!
Kram Ina

Floras Kulle sa...

Hej! Blev nyfiken på din blogg - ÅH, så fin! Har länkat, så det blir fler besök...
Vad vackert det blev med päronen.
Här kommer världens bästa (och enklaste, och GODASTE) päron-paj-recept till dig:

Skiva inlagda (eller konserverade) päron i en form, strö på ett paket ICA:s citronkakemix (pulvret, precis som det är!), hyvla över smör så att det täcker. Grädda som vanligt. Ät med vaniljglass.

Har varit sommarens absoluta favorit här hemma!
KRAM: Annette

Frida sa...

Vad roligt att du blev glad! Ha en mysig lördag!
Kram Frida