måndag 2 februari 2009

Kärlek timjan och oliver!

Det heter en trevlig kokbok som jag gärna lagar något gott ur! Har varit på Plantagen idag och letat efter olivträd! Har länge tänkt att jag ska skaffa mig ett! Inte helt lätt att få tag på men....det beror nog på att intresset är så stort att ha olivträd som inredning i hemmet! Så det fick bli en litet plutt träd för min del.. det var ganska spretigt och jag fick tippset att klippa bort alla små skott nertil på trädet, för att få till en fin krona och så småningom få en fin stam. Grenarna som jag klippt av tänker jag försöka att få rot på...så att jag får nya olivträd.

Har ni också olivträd som ni vill föröka...så tänkte jag tippsa er om hur ni kan göra! Man börjar med att plantera sticklingar i en bladning av sand och torv, och sedan sätter en plastpåse med små hål på krukan för att ge dom växthusklimat. Dom får inte torka ut, utan måste hållas fuktiga hela tiden men inte för blött. Dom ska stå varmt och ljust men inte i direkt solljus. Efter några veckor när dom har rotat sig kan du plantera om dom i vanlig jord i en större kruka.

Lycka till!
Berätta gärna hur det gått för dig! har du några andra tipps på hur man gör..berätta!
Kram Marina

17 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Vilka bra tips! Jag fick ett mindre träd förra våren och köpte ett stort till mig själv, båda är gröna och fina ännu! Har dem på glasverandan nu i vinter, där är inte så varmt så de trivs där. Så fort vårsolen kommer ska de få flytta ut på trappan igen!

ha det bra! kram!

angelhairs.blogspot.com sa...

Tack för din fina kommentar hos mig!!! Jag blev så glad!!
Tack för din infomation om olivträd....det var intressant att läsa...jag har oxå funderingar på att köpa ett....
Så det är så svårt att få tag på ett stort träd!?
Kramis Jeanette

MODERN COUNTRY sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MODERN COUNTRY sa...

Hei venn!

Takk for hilsen i bloggen! Og forlåt at jeg av og til er litt fraværende. Jeg sitter dagen lang med sytøy og broderi og da kan jeg lett forvinne inn i min egen verden.

Jeg er så glad i Olivetre, et av de vakreste jeg vet om. Men synes ikke det første året var så lett. Jeg har vært så redd for mitt i vinter, men det ser ut til å klare seg i kjelleren. Her inne blir det bare altfor varmt, som vi fyrer. Hadde vært forsøket verdt å produsere flere, de er jo så dyre å kjøpe. Tenkte å kjøpe meg et større til sommeren, men tviler for plassen her er liten. Men vi skal forandre litt i stua og siden kanskje det blir plass ledig til disse vakre vekstene.

Jeg Nyter sånn av din vakre blogg, den gir sånn ro og varm følelse.

God klem!
Aina

Willewira sa...

Hej Marina!

Kul att du vill vara med och tävla!!

Gissa om jag blev glad när jag ögnade bakåt bland dina inlägg och såg det om gustaviansk rullgardin. Jag har letat som en dåre efter det och så har du gjort en sån bra beskrivning!! Tack snälla för det!!

Nu ska här handlas öglor och snören...

Jag tycker det är svårt att hitta fina olivträd som inte kostar skjortan. Men jag får pröva ditt tips om att sätta egna träd...

Ser att det börjar bli dags att gå till sängs... Har en förmåga att kunna sitta upp för länge. Förstår inte det? Kan väl aldrig vara bloggen??

Sov gott och ha en bra tisdag!
KRam
Willewira

annashusidingtuna sa...

har inget Olivträd, de är verkligen svåra att få tag på!!
Men fina är de!!
Kram Anna

Ann-Catrin sa...

Oh så bra med tips på just olivträd.. för de är verkligen inte de lättaste att ha och göra med


kram
A-C

Ann-Catrin sa...

Oh så bra med tips på just olivträd.. för de är verkligen inte de lättaste att ha och göra med


kram
A-C

Viola sa...

Tack för tipset, har varit på Blostrland och frågat när dom kommer in men får nog vänta en månad till...hoppas att jag äntligen kan få tag i ett, ha en bra kväll, kram

Mirtzi sa...

Vilken fin blogg du har! Tycker om din stil. Hoppas det inte gör någonting om jag lägger din blogg till mina favoriter på min sida?

Ha det bra,

Mirtzi från Finland:)

Linneagården sa...

Hej Marina. Vilken superfina bilder du har visat de senaste inläggen. Jag ar missat dom!
Inte har jag nåt oliv-träd heller, Vetekatten om de finns här i Jämtlands skogar, hihi. Men skulle gärna vilja ha...

Ha en mysig kväll, kram från din bloggvän /madelene

BELLE BLANC sa...

Hej Marina,
thank you so much for visiting and leaving such a nice comment! Your blog is also gorgeous and I will also link you if you don't mind! I love swedish blogs! For my pity I can't understand swedish and the most aren't english...
By the way, my cousins name is also Marina... in our familie the most women have a M-Name :0)
hearty greetings, kram, Mira!!!

Frida sa...

Tack för tipset!
Ett olivträd skulle jag verkligen vilja ha.
Kram Frida

www.nestorforlag.se sa...

Åh tack för tipset, det måste jag genast prova. Dom ör ju inte så billiga att köpa in direkt så det är ju bra om man kan föröka dem själv. Ska man bara klippa några toppar då eller vart ska man klippa av dem? Kram

Anonym sa...

Bra tips du kommer med, jag tackar och tar emot. Jag har ett olivträd men trädet ser inte glad ut, jag vet inte om den trivs.

Kram annica

My Lovely Things sa...

Men åh vilken vacker bild..
va kul med olivträd..mitt verkade så dött..så jag slängde mitt..
ska oxå skaffa mig ett nytt..
kram anna

Himlarum sa...

Man får sådana vårkänslor på din blogg att det nästan gör ont...

Kram
Ann-Helen